Mini kerst donuts

by bakkenmetlisanne

Bij het zien van deze donuts wordt je toch spontaan blij? Ik kwam er laatst achter dat mijn wafelijzer ook platen heeft om mini donuts te maken. Stom dat ik dat nooit eerder had gezien, want dit is echt top! Om in de kerstsferen te blijven heb ik een aantal donuts omgetoverd tot rendier, sneeuwpop of kerstlichtjes, te schattig toch? Wil je ook aan de slag met dit recept maar heb je geen wafelijzer of ben je niet zo’n baktalent, koop dan mini donuts in de winkel en veeg de suiker hier vanaf. Dan kun je deze versieren!

Op Youtube zie ik vaak in december het fenomeen ‘Vlogmas’ voorbij komen. Nu zal je mij nooit in mijn leven zien vloggen, maar hetzelfde principe kunnen we natuurlijk ook toepassen op het bakken, een ‘Bakemas’! Ik heb het iets verdraaid, in plaats van een regulier advent tussen 1 en 24 december, heb ik ervoor gekozen om dit tussen 6 en 26 december te doen. Tussen Sinterklaas en kerst dus! 21 dagen lang een heerlijk nieuw recept in kerst stijl. Denk hierbij aan gingerbread cookies, tips voor de gourmet of heerlijke kerstdesserts! Vandaag deel 4: mini donuts

Mini donuts, kerstdonuts, christmasdonuts, donuts

Wat heb je nodig?

Voor ongeveer 25 mini donuts

Voor de donuts
200 gram bloem
125 gram suiker
125 ml halfvolle melk
10 gram bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
1 ei
10 gram gesmolten boter

Voor de versiering
Handje M&M’s
100 gram witte chocolade
100 gram melk of pure chocolade
2 spuitzakken
Discodip sprinkels
Suikeroogjes
2/3 Zoute sticks

Aan de slag

Mix in een grote kom alle ingrediënten voor de donuts door elkaar. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed zijn opgenomen. Het beslag is wat dik, dit klopt. Verwarm ondertussen de wafelijzer met donutplaten of donutmaker. Als deze warm is schep je hier met een theelepel het beslag in. Omdat het mini donuts zijn, heb je maar een klein beetje beslag nodig. Ze rijzen tijdens het bakken ook nog, dus niet te veel. Anders lopen ze uit.

Bak de donuts ongeveer 3 minuten. Je kunt controleren of ze gaar zijn door er een satéprikker in te prikken. Als deze er droog uit komt, dan zijn ze gaar. Bak op deze manier alle donuts en laat ze volledig afkoelen.

Als de donuts zijn afgekoeld kun je de chocolade smelten. Doe de witte en melk of pure chocolade in twee magnetron bestendigde schaaltjes en verwarm dit steeds 30 seconden in de magnetron. Roer het na 30 seconde steeds door en zet het dan nog 30 seconden terug. Herhaal dit tot dat alle chocolade is gesmolten.

Druk een voor een de donuts in de chocolade en leg deze op een rekje om te drogen. Je kunt de helft in wit en melk/puur dopen, net wat je graag wil.

Rendier donuts: Leg een rode M&M in het midden van de donut, dit is de neus van de rendier. Hierboven leg je twee suikeroogjes. Breek een zoute stengel in kleine stukjes en steek deze aan de bovenkant in de donut.

Chocolade donuts: Leg twee spuitzakken klaar, je hebt geen spuitmondje nodig en doe hier de overige melk en melk/pure chocolade in. Knip een klein puntje van de spuitzakken af en haal de witte chocolade over de donut die in melk/puur is gedrukt en andersom

Lichtjes donuts: Gebruik de spuitzak met melk/pure chocolade en spuit hiermee een ‘lichtlijn’ over de donuts die in de melk/pure chocolade zijn gedoopt. Leg hier vervolgens M&Ms op als lichtjes.

Discodip donuts: Strooi discodip over de donuts die in de chocolade zijn gedoopt. Dit kunnen natuurlijk ook andere soorten sprinkels zijn.

Lactosevrije optie: vervang in het donut recept de boter door flora plant ongezouten en de melk door lactosevrije melk of een plantaardige variant. Voor de versiering kun je pure chocolade gebruiken die geen lactose bevat (goed de verpakking lezen). Lactosevrije witte chocolade bestaat ook, maar is veel moeilijker te vinden. De M&Ms kun je vervangen met fruit skittels

You may also like