Halloumi Burgers

by bakkenmetlisanne

Onlangs mocht ik aan de slag gaan met de producten van Dodoni, als topmember van Uit Paulines Keuken. En jeetje, wat heeft Dodoni lekkere producten! Er werd hier een tasje thuisbezorgd met daarin Halloumi, Feta, Tzatziki en Griekse Yoghurt. Aan ons de uitdaging om daar een heerlijk recept van te maken en te delen! Dat laten we ons natuurlijk geen tweede keer zeggen. Ik heb even moeten nadenken over wat ik wilde maken, want ik wilde het liefste meerdere ingrediënten combineren in 1 gerecht. Daar zijn deze halloumi burgers uitgekomen. Hierin heb ik (natuurlijk) de halloumi verwerkt, maar ook de Griekse Yoghurt en de Feta. Heb jij al enig idee waar deze in zijn verwerkt?

Wat heb je nodig?

Let op, je maakt uit deze recepten meer broodjes/spread dan burgers zelf. De broodjes kun je invriezen en de spread kun je 2 á 3 dagen bewaren in de koelkast.

Hamburgerbroodjes
Voor 8 broodjes
300 gram bloem
7 gram gist
10 gram suiker
30 gram ei (= 1/2 ei)
50 ml + 15 ml zonnebloemolie
150 gram Griekse Yoghurt
75 ml warm water
Bakje melk voor bestrijken
Handje sesamzaad

Feta Spread
Voor 300 gram spread
150 gram verse tomaten
50 gram zongedroogde tomaten
100 gram feta
1 theelepel oregano
Peper naar smaak
1 boterham (wit of bruin)
Blender

Halloumi Burger
Voor 2 burgers
1 pakje Halloumi
Blaadjes sla
1 grote tomaat

Aan de slag!

Hamburger broodjes: Maak allereerst de hamburger broodjes. Het duurt even om ze te maken omdat ze moeten rijzen en ze moeten ook afkoelen voordat je ze kan gebruiken als hamburger broodjes.

Mix de gist samen met het warme water en laat dit even staan. Mix vervolgens in een grote kom de bloem, het zoet, de suiker, het ei en 50 ml zonnebloemolie. Voeg hier het water met de gist aan toe en voeg vervolgens de yoghurt toe. Kneed dit zo’n 10 tot 15 minuten, met een keukenmachine of met de hand. Het deeg is wat plakkerig, maar blijf het goed doorkneden. Voeg als laatste nog 15 ml zonnebloemolie toe en kneed het nog een minuut door. Leg er een theedoek overheen en laat dit een uur rijzen of tot het in formaat is verdubbeld.

Verdeel het deeg in 8 delen en maak hier bolletjes van. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze wat aan zodat ze de vorm van een broodje krijgen. Bestrijk de broodjes met wat melk en strooi hier de sesamzaadjes over. Leg hier een theedoek over en laat dit nog een half uur rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden en bak de broodjes voor 17-20 minuten.

Feta Spread: Snij de tomaten en de zongedroogde tomaten in kleine stukjes en stop ze in de blender. Hak de tomaten fijn in de blender. Dit zal heel dun worden, dit klopt! Giet dit vervolgens in een apart bakje en hak vervolgens de feta fijn in de blender. Giet het tomatenmengsel bij de feta en mix dit samen.

Het tomaten-fetamengsel is nu erg dun, met stukjes brood kunnen we dit wat dikker maken. Het maakt niet uit of je wit of bruin brood gebruikt, zolang je de korstjes maar niet gebruikt. Scheur de boterham in stukjes en stop dit bij de spread in de blender en hak dit samen voor een paar seconden. Je zult zien dat het dikker wordt en meer een spread wordt.

Vervolgens brengen we de spread op smaak met peper en oregano. Het is niet nodig om extra zout toe te voegen aangezien de feta van zichzelf al redelijk zout is.

Halloumi burger: Snij de Halloumi in plakken en bak dit in een (grill)pan ongeveer 3-4 minuten per kant totdat deze goudbruin is. Snij de hamburger broodjes doormidden en grill deze een paar minuten. Bestrijk dan de boven en onderkant met de feta spread, leg op de onderkant de sla en tomaten en leg hier de gebakken halloumi op. Serveer met wat zoete aardappel frietjes.

Lactosevrije optie: de feta is lactose- en koemelkvrij. Deze wordt gemaakt van 100% Griekse geiten en schapenmelk. De Halloumi is laag in lactose en kan ik gewoon eten, maar hij is niet lactosevrij! Vervang de halloumi eventueel door een lactosevrije brie volgens dit recept. De Griekse Yoghurt in de broodjes kun je vervangen door de lactosevrije Griekse Yoghurt van MinusL (Helaas wel een stuk minder dan die van Dodoni 🙁 )

You may also like