Zelf kruidnoten maken

by bakkenmetlisanne

”Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan” en ”Hoor de wind waait door de bomen”. Een kleine greep uit mijn Sinterklaasliedjes geheugen. En ik moet zeggen: hoe ouder ik word, hoe slechter ik al die liedjes nog voor me kan halen. Wellicht komt dat weer terug als je zelf kinderen krijgt.. Over een aantal weken is het alweer zo ver: Sinterklaas! Vroeger was dit altijd mijn favoriete moment van het jaar (Van welk kind niet? 😉 ) Vroeger gingen we vlak voor Sinterklaas altijd zelf kruidnoten maken. Want er gaat echt niets boven zelfgemaakte kruidnootjes! Stiekem snoepte ik al wat van het deeg af terwijl we nog aan het bakken waren, want misschien is het deeg nog wel lekkerder dan de kruidnootjes zelf!

In aanloop naar Sinterklaas heb ik verschillende soorten kruidnoten gemaakt. Vandaag deel ik het basisrecept, waarmee al deze soorten te maken zijn. Het zijn heerlijke knapperige kruidnoten die lekker gekruid zijn. Het is lastig om er maar een paar te eten. Ik moet echt een klein bakje pakken, anders gaat het mis!

Kruidnoten of pepernoten?

Dit recept is voor zelfgemaakte kruidnoten. Hoewel de helft van Nederland ze waarschijnlijk pepernoten noemt. Pepernoten zijn echter heel iets anders! Een pepernoot heeft een soort dobbelsteen achtige vorm en is gemaakt van honing en anijs. Het smaakt een beetje naar taaitaai. Een kruidnootje daarentegen lijkt een beetje op een kleine vorm van een speculaasje. Veel lekkerdere als je het mij vraag!

Zelf kruidnoten maken
Zelf kruidnoten maken

De kruidnootjes bewaren

De kruidnoten kun je in een afgesloten bak ongeveer 2 weken bewaren. Hoewel ik twijfel of ze dat redden, want ze zijn veel te lekker om te laten liggen!

Zelf kruidnoten maken

Zelf Kruidnoten maken

Zie ginds komt de stoomboot! Sinterklaas staat weer voor de deur. En dat betekent maar 1 ding: kruidnoten! En die maak je met dit recept helemaal zelf!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 2 bakplaten vol

Equipment

 • Bakplaat met bakpapier

Ingrediënten
  

 • 150 gram ongezouten roomboter
 • 125 gram donkere basterdsuiker
 • 2 eetlepels koek/ speculaaskruiden
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • Mespuntje zout
 • 60 ml halfvolle melk

Instructies
 

 • Mix de boter samen met de basterdsuiker. Voeg vervolgens het zelfrijzend bakmeel, het zout en de koek- en speculaaskruiden toe aan het botermengsel. Kneed dit door elkaar en voeg steeds een beetje melk toe, totdat je een soepel deeg hebt.
 • Verdeel het deeg in vieren, en rol elk stuk uit tot een lange sliert van ongeveer 1 cm dik. Snijdt deze rol in stukjes van ook 1 cm en rol deze stukjes op tot een balletje.
 • Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de bolletjes op de bakplaat. Druk ze aan met je vinger, zodat ze de vorm van een kruidnoot krijgen.
 • Verwarm de oven voor op 160 graden en bak de kruidnoten voor ongeveer 15 minuten totdat ze gaar zijn. De kruidnoten zijn warm natuurlijk heerlijk, maar je moet even geduld hebben, als ze afkoelen dan harden ze pas uit, waardoor je de echte kruitnoot-bite krijgt.
Trefwoord Kruidnoten, sinterklaas taart

Ben je benieuwd naar wat je allemaal kunt doen met zelfgemaakte kruidnoten? Een populair recept op mijn blog is een kruidnoten kwarktaart! Verwerk hier je zelfgemaakte kruidnootjes in!

You may also like