Ik ben dol op pistache! Eigenlijk heb ik tijden niets met pistache gemaakt, maar onlangs maakte ik deze taartjes om mee te nemen naar werk en ze waren zo lekker! Die keer hadden ze de foto niet eens gehaald, dus ik heb ze gewoon nog maar een keertje gemaakt. Laatst deelde ik al dit recept voor pistache pasta en deze heb je ook nodig voor het maken van deze heerlijke pistache tartelettes!
De tartelettes zijn gemaakt van een basis zanddeeg. Hier is een pistache frangipane aan toegevoegd en deze is meegebakken in de oven. Frangipane wordt voornamelijk in de Franse Patisserie gebruikt en tartelettes zijn natuurlijk ook op en top Frans! Daarom leek het me leuk om te experimenteren met een frangipane van pistache en dat heeft heel goed uitgepakt! Bovenop de frangipane ligt een laagje pistache ganache. Deze is gemaakt door aan een basis ganache van witte chocolade 2 eetlepels van de pistache pasta toe te voegen. Helemaal bovenop liggen stukjes fijngemalen pistache. Als jij net zoals ik ook dol bent op pistache, dan moet je zeker aan de slag gaan met dit recept voor pistache tartelettes.
Doordat de tartelettes met meerdere laagjes zijn gevuld, krijg je een mooi effect als je hem doorsnijdt. Op de foto hieronder kun je zien wat voor effect je daardoor krijgt. Hier krijg je toch spontaan trek van? De tartelettes zijn gemaakt in bakringen van 8 cm, maar je kunt er ook voor kiezen om ze een slag kleiner te maken en voor 6 cm te kiezen. De bakringen die ik gebruik heb ik hier gekocht. Ik heb twee van deze setjes en een setje grotere ringen om de tartlettes uit te steken.
Pistache Tartelettes
Equipment
- 9 Bakringen van 8 cm
- 1 Bakring van 10-12 cm
- Bakpapier
- Pan en Kom voor au bain marie smelten chocolade
Ingrediënten
Tartelette bodems
- 240 gram bloem
- 150 gram boter
- 100 gram Poedersuiker
- 40 gram amandelmeel
- 25 gram ei
- Snufje Zout
Pistache frangipane
- 75 gram Amandelmeel
- 75 gram Roomboter
- 75 gram Suiker
- 1,5 Ei
- 2 eetlepels Pistache Pasta*
Pistache Ganache
- 160 gram Witte Chocolade
- 80 gram Slagroom
- 2 eetlepels Pistache Pasta*
- Handje Gemalen Pistache
Instructies
- Mix in een kom de bloem, de poedersuiker, het amandelmeel en een snufje zout.
- Snijdt de koude boter in stukjes en voeg dit toe aan alle droge ingrediënten. Kneedt dit door, zodat er een kruimelig deeg ontstaat.
- Voeg vervolgens het ei toe en kneed alles tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie, druk het wat plat en leg het voor minimaal een uur in de koelkast zodat het kan koelen.
- Rol het deeg uit tot ongeveer 3 mm dik (eventueel met een beetje bloem).
- Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Steek met de grootste bakring vormpjes uit en leg dit grotere rondje op de kleinere ring en druk dit voorzichtig naar beneden, zodat dit tegen de zijkanten van de bakring aan komt.
- Leg de taartjes op de bakplaat en ga aan de slag met de frangipane.
- Mix in een kom 1,5 ei samen met het suiker en het amandelmeel en voeg hier de boter aan toe.
- Voeg vervolgens twee eetlepels pistache pasta toe (of meer, afhankelijk van hoe je de smaak wilt)
- Verdeel dit over de bodems en zet de bodems nog een half uurtje in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 160 graden en bak de bodems voor 25 minuten totdat ze gaar zijn. Verwijder de ringen zodra ze klaar zijn. Laat ze even afkoelen.
- Verwarm de slagroom au bain marie en voeg hier de chocolade aan toe. Roer net zo lang totdat de chocolade is gesmolten. Haal de kom nu van de warmtebron af.
- Voeg de pistachepasta toe aan de ganache en verdeel dit over de bodems. Laat dit 10 minuutjes afkoelen voordat je de gemalen pistache toevoegt, anders heb je kans dat het direct naar de bodem gaat.
- Laat de taartjes ongeveer 2 uur opstijven in de koelkast voordat je ze serveert
* Voor de pistache pasta kun je dit recept gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om het te kopen, let wel op dat het beperkt verkrijgbaar en vrij duur is.