Banketletter

by bakkenmetlisanne

Komende zaterdag is het alweer Sinterklaas. En wat hoort er net zo goed bij Sinterklaas als kruidnootjes en speculaas? Juist, een banketletter! Er wordt in de sinterklaasliedjes niet voor niets over gezongen ”een le-etter va-an banke-et” Of ook wel een amandelstaaf genoemd.

Wist je dat het heel eenvoudig is om deze zelf te maken? En hij is ook nog eens een stuk lekkerder dan de standaard banketletter uit de supermarkt, want in dit recept gebruik je écht amandelspijs. In veel varianten wordt een deel van het spijs vervangen door bonen of vermalen abrikozenpitten omdat dit goedkoper is. Maar ook minder lekker.

Banketlekker Bakkenmetlisanne

Wat heb je nodig?

1 rol bladerdeeg
300 gram amandelspijs
1 ei
1 theelepel kaneel
3 eetlepels suiker
Amandelschaafsel

Aan de slag!

Breek het ei in een kopje en klop het los. Doe het amandelspijs in een bakje en voeg 3/4 van het losgeklopte ei toe. Prak nu het amandelspijs fijn. Voeg hier de kaneel en de suiker aan toe.

Rol het bladerdeeg uit en maak van van het amandelspijs een lange staaf en verdeel dit over de lengte van het bladerdeeg. Rol het bladerdeeg dan op en vorm deze zoals je wil. In dit voorbeeld heb ik er een S van gemaakt, maar je kunt natuurlijk ook een rechte staaf of een U-vorm maken.

Zorg ervoor dat de uiteinden dichtgevouwen zijn en leg de letter met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de letter met het overgebleven ei en verdeel hier het amandelschaafsel over.

Verwarm de oven op 200 graden en bak de banketletter voor 25 minuten.

Als je hem wil opwarmen kun je de oven op 180 graden zetten en de letter 8 à 9 minuten verwarmen.

Lactosevrije versie: het bladerdeeg op rol van Tante Fanny is lactosevrij. Alle overige ingrediënten zijn sowieso lactosevrij!

You may also like