Banketletter

Komende zaterdag is het alweer Sinterklaas. En wat hoort er net zo goed bij Sinterklaas als kruidnootjes en speculaas? Juist, een banketletter! Er wordt in de sinterklaasliedjes niet voor niets over gezongen ”een le-etter va-an banke-et” Of ook wel een amandelstaaf genoemd.

Wist je dat het heel eenvoudig is om deze zelf te maken? En hij is ook nog eens een stuk lekkerder dan de standaard banketletter uit de supermarkt, want in dit recept gebruik je écht amandelspijs. In veel varianten wordt een deel van het spijs vervangen door bonen of vermalen abrikozenpitten omdat dit goedkoper is. Maar ook minder lekker.

Banketlekker Bakkenmetlisanne

Wat heb je nodig?

1 rol bladerdeeg
300 gram amandelspijs
1 ei
1 theelepel kaneel
3 eetlepels suiker
Amandelschaafsel

Aan de slag!

Breek het ei in een kopje en klop het los. Doe het amandelspijs in een bakje en voeg 3/4 van het losgeklopte ei toe. Prak nu het amandelspijs fijn. Voeg hier de kaneel en de suiker aan toe.

Rol het bladerdeeg uit en maak van van het amandelspijs een lange staaf en verdeel dit over de lengte van het bladerdeeg. Rol het bladerdeeg dan op en vorm deze zoals je wil. In dit voorbeeld heb ik er een S van gemaakt, maar je kunt natuurlijk ook een rechte staaf of een U-vorm maken.

Zorg ervoor dat de uiteinden dichtgevouwen zijn en leg de letter met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de letter met het overgebleven ei en verdeel hier het amandelschaafsel over.

Verwarm de oven op 200 graden en bak de banketletter voor 25 minuten.

Als je hem wil opwarmen kun je de oven op 180 graden zetten en de letter 8 à 9 minuten verwarmen.

Lactosevrije versie: het bladerdeeg op rol van Tante Fanny is lactosevrij. Alle overige ingrediënten zijn sowieso lactosevrij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alles op BakkenMetLisanne heb ik zelf geschreven en gefotografeerd. Het is niet toegestaan om de foto’s en teksten op deze pagina direct over te nemen en te plaatsen op je eigen website zonder uitdrukkelijke toestemming.

Mocht je een recept willen maken en willen posten op sociale media? Leuk! Tag mij dan in je berichten.

Sommige blogs bevatten affiliate links. Dit zijn links naar webshops waar ik over schrijf. Wanneer je een aankoop doet via zo’n link, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag, maar het kost jou niets extra’s!

%d bloggers liken dit: