Een weekendje naar Maastricht

by bakkenmetlisanne

Tijdens mijn studie heb ik 4 jaar in Maastricht gewoond (oké ruim 3 jaar want mijn stage was niet in Maastricht). Hoewel ik er niet voor altijd zou willen wonen, het is toch iets te ver bij de Randstad en mijn familie vandaan, voelt het toch altijd een beetje als thuiskomen als ik weer in Maastricht ben. Zo waren we afgelopen weekend een weekendje naar Maastricht en bedacht ik me dat het wel leuk is om alle Maastricht tips met jullie te delen! Want hoewel ik er inmiddels al zes jaar niet meer woon en er veel veranderd is, blijven de echte hotspots onveranderd! Nu ik dit typ, besef ik me dat ik al zes jaar geleden ben afgestudeerd. Zes jaar…! Goed, ik dwaal af! Snel naar de tips voor een weekendje Maastricht!

We vielen trouwens met onze neus in de boter, we kwamen in een winterwonderland terecht met een laagje sneeuw! Hoewel het glibberen en glijden was in het Stadspark, wat dit toch wel heel leuk en maakt het Maastricht toch nog iets Magischer. Jammer dat het geen kerstperiode meer was en we écht naar Magisch Maastricht konden gaan. Dit is de kerstmarkt die wordt gehouden op het Vrijthof.

Weekendje Maastricht
Maastricht Vrijthof

Wat te doen in Maastricht?

Beklim de Sint Janskerk: De Sint Janskerk is te herkennen aan zijn opvallende rode kleur. De kerk op het Vrijthof heeft een toren van 40 meter die je kunt beklimmen! Je kunt ook de naastgelegen Sint-Servaasbasiliek bezoeken.

Dominicanenkerk: Om de hoek van het Vrijthof vind je de Dominicanenkerk. Deze kerk is niet zomaar een kerk, maar deze is omgebouwd tot een bibliotheek! Je kunt ook een kopje koffie drinken bij Coffeelovers die zich in de bibliotheek bevind.

Stadspark: Het Stadspark in Maastricht is niet enorm groot, maar geeft wel een mooi beeld van de oude stadsmuur. Bekijk de Helpoort of beklim de stadsmuur!

Grotten: Ten zuiden van Maastricht vind je de Sint Pietersberg. Hier bevinden zich verschillende grotten. Breng een bezoek aan deze grotten en/of het fort. Ook het gebied rondom de berg is erg mooi om bijvoorbeeld te wandelen!

Musea: Slecht weer? Bezoek een museum! Bezoek bijvoorbeeld het (foto)Museum aan het Vrijthof of het Bonnefantenmuseum.

De grotten bij Maastricht

Uiteten in Maastricht?

Tijdens een weekendje in Maastricht moet er natuurlijk ook gegeten worden! Voor ieder wat wils, van heerlijke patisserie (dit blijft natuurlijk eigenlijk een bakblog) tot aan de lekkerste Italiaan van Maastricht!

De Bisschopsmolen: De allerlekkerste vlaaien van heel Maastricht!

Il Bacaro: Een heerlijk Italiaans Restaurant aan het Vrijthof dat gerechten in tapas formaat serveert. Ideaal als je niet kunt kiezen en het liefste alles van de gehele kaart eet!

Café Sjiek: Een heerlijk ouderwets eetcafé met onder andere heerlijk zuurvlees.

Eetcafé Minckelers: Over Maastrichts Zuurvlees gesproken, de lekkerste eet je bij Eetcafé Mickelers aan de markt!

Eclair Affair: De allerlekkerste eclairs die ik ooit heb gegeten! Echt een winkel naar mijn hart: een patisserie vol met eclairs, macarons en andere kleine gebakjes.

T Keukske: Heerlijke ambachtelijke koeken bij een kleine, schattige bakker midden in het centrum. We wilden nog terug om nieuwe te halen, maar helaas zijn ze op maandag gesloten.

t Keukske Maastricht
T Keukske
De Bisschopsmolen
De Bisschopsmolen
Eclair Affair
Eclair Affair

Waar te overnachten in Maastricht?

Als je een weekendje naar Maastricht gaat, wil je natuurlijk ook ergens overnachten. Mijn favoriete hotels op een rijtje:

Teaching Hotel Chateau Bethlehem: Het hotel van de Hotelschool Maastricht. Tijdens mijn studie liep ik praktijkweken in dit hotel en jaren later kwam ik samen met mijn vriend terug om te laten zien waar ik op school zat. Tip: de Wellness Suite heeft een “geheime” deur in de kamer met een bad, een dubbele douche en een sauna. Het hotel ligt iets buiten de stad, maar met de auto en bus sta je in 10 minuten in het centrum.

Urban Residences Maastricht: Ideaal voor langere verblijven in de stad, maar ook voor een weekend weg is Urban Residences ideaal! Met de voordeur op het Vrijthof loop je zo de stad in. Alle kamers zijn eigenlijk appartementen met eigen woonkamer en keuken.

Designhotel Maastricht: Designhotel Maastricht ligt vlakbij het station en is dus ideaal als hotel als je met de trein naar Maastricht gaat. Vrijwel alle kamers in dit hotel zijn anders, waardoor je iedere keer weer voor een verrassing staat als je terug komt naar het hotel. Over de Wycker Brugstraat loop je zo over de Sint Servaasbrug het stadscentrum in!

Van der Valk Maastricht: Van der Valk is altijd goed! Tijdens mijn studie heb ik hier vele uren doorgebracht: ik werkte namelijk in het restaurant van dit hotel. Het hotel heeft alles wat je wil: een heerlijk restaurant, prettige kamers en een zwembad. Het hotel ligt wel buiten het centrum, maar met de bus of de auto sta je ook binnen 10-15 minuten in het centrum.

Carnavalsoptocht Maastricht
Carnavalsoptocht
Dominicanenkerk
Dominicanenkerk
De Bisschopsmolen
De Bisschopsmolen

Ik hoop dat ik je heb weten te inspireren voor een heerlijk weekendje in Maastricht. Laat je het weten als je bent geweest?

Dit artikel bevat affiliate links. Als je een aankoop doet na het klikken op een van de links ontvang ik een klein deel van de aankoopprijs zonder dat het jou iets extra’s kost. Hiermee probeer ik (een deel) van de kosten van het onderhouden van mijn blog te dekken.

You may also like