Ga terug
Chocolade Karamel Broodjes

Chocolade Karamelbroodjes

Deze chocolade karamel broodjes zijn een combinatie van een reep karamel zeezout chocolade en cinnamon rolls. Do I need to say more?
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Rijstijd 2 uur 10 minuten
Totale tijd 3 uur
Gang Ontbijt, Lunch

Equipment

  • Bakpapier
  • Ovenschaal
  • Standmixer
  • Theedoek

Ingrediƫnten
  

Voor het briochedeeg

  • 240 ml melk
  • 40 gr roomboter
  • 400 gr bloem
  • 7 gr gist
  • 7 gr fijn zout
  • 40 gr kristalsuiker
  • 1 ei

Voor de chocolade-karamelvulling

  • 100 gr kristalsuiker
  • 75 ml room
  • 25 gr boter
  • 100 gr melk of pure chocolade
  • 1 tl zeezoutflakes
  • 25 gr amandelschaafsel
  • 50 ml water

Instructies
 

Briochedeeg

  • Doe voor het deeg de bloem in een kom. Voeg hier het gist aan toe.
  • Doe de melk in een pannetje samen met de boter en laat staan tot de boter is gesmolten. Voeg dit toe aan de bloem.
  • Voeg vervolgens de suiker, het zout en het ei toe. Mix dit met een keukenmachine tot een deeg. Mix ongeveer 10 minuten tot je een mooi vliesje kunt trekken van het deeg. Het deeg kan wat plakkerig zijn.
  • Vorm een bal van het deeg en leg dit in een kom waar je een theedoek op legt. Laat dit op een warme plek 1,5 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld. Een warme plek kan de woonkamer zijn als het hier 21 graden of warmer is. Is het kouder, verwarm de oven voor op de laagste temperatuur en zet hem weer uit. Zet de kom daar in terwijl je de oven op een kiertje houdt. Zo kan de lucht ontsnappen en wordt het niet te heet.

Vulling

  • Terwijl het deeg rijst, maak je de vulling. Doe de suiker met het water in een pannetje. Je gaat nu karamel maken, dus blijf er bij. Het kan even duren, maar als je eenmaal een beginnetje van karamel hebt, gaat het snel. Verwarm de pan totdat de suiker bruin wordt. Niet roeren in de pan! Je kunt wel af en toe de pan even heen en weer schudden om de suiker wat meer te verdelen. Het kan wel een minuut of 10 duren voordat je een mooie karamel hebt. Je gaat het ruiken als het klaar is en de karamel heeft een mooie bruine kleur.
  • Haal vervolgens de pan van het vuur en voeg de slagroom toe.
  • Zet het weer terug op het vuur (halfhoog) en voeg de boter en de chocolade toe. Roer goed tot alle boter en chocolade is gesmolten en je een gladde saus hebt.
  • Voeg als laatste een snufje zeezout toe en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Broodjes maken

  • Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 30 x 40 cm. Smeer dit in met de chocolade karamelsaus. Verdeel ook de zoutflakes en het amandelschaafsel over de broodjes heen.
  • Rol de lap een de korte kant strak op. Verdeel dit in 12 delen.
  • Leg een stukje bakpapier op de onderkant van de ovenschaal en leg hier de 12 broodjes op. Laat dit nog ongeveer 45 minuten rijzen. Strooi eventueel nog wat extra chocoalade en amandelschaafsel over de broodjes heen voor ze de oven in gaan.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden en bak de broodjes in 20-25 minuten gaar
  • Laat daarna afkoelen (echt doen, karamel kan gloeiend heet worden)
Trefwoord Chocolade, chocoladebroodjes, Cinnamon Rolls, Zelfgemaakte cinnamon rolls, Karamel