Ga terug
Vegan peren frangipane taart

Vegan Peren Frangipane taart

Frangipane en peren gaan hand in hand. En hoe leuk is het om daar een vegan variant van te maken? Zo kan iedereen ongestoord genieten van een heerlijk perentaartje!
Gang Tussendoortje
Porties 12 stukjes

Equipment

  • Taartvorm met losse bodem
  • Foodprocessor
  • Bakpapier
  • Bakbonen (of gedroogde bonen, rijst of pasta)

Ingrediƫnten
  

Taartbodem

  • 240 gram bloem
  • 150 gram poedersuiker
  • 130 gram VIOBLOCK koud en in blokjes
  • 60 gram amandelmelk
  • Theelepel kaneel
  • 1 gram zout

Frangipane

  • 100 gram VIOBLOCK op kamertemperatuur
  • 100 gram suiker
  • 80 ml. amandelmelk
  • 100 gram amandelschaafsel
  • 2 eetlepels maizena
  • Snufje zout
  • Theelepel vanille extract

Topping

  • 2 peren in blokjes
  • 1 peer in schijfjes

Instructies
 

Taartbodem

  • Mix de stukjes koude plantaardige boter (VIOBLOCK) met het bloem, het kaneel en de poedersuiker, tot een kruimelig mengsel. Voeg vervolgens het zout toe en kneed iets verder. Voeg vervolgens het amandelmelk toe en mix goed door tot een stevig deeg. Door het amandelmelk is het deeg wat plakkerig, dit klopt.
  • Verpak het deeg in plastic folie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Vet de bakvorm in en strooi hier wat bloem overheen, zet even apart.
  • Gebruik ongeveer 2/3e van het deeg voor de bodem, strooi wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit. Verdeel dit vervolgens in de bakvorm en druk de zijkanten aan. Leg hier een vel bakpapier op en strooi hier bakbonen in. Zet dit een half uur in de koelkast.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden en bak de bodem voor 20 minuten. Laat hem vervolgens afkoelen en verwijder de bakbonen.
  • Met het overgebleven deeg kun je een versiering voor de bovenkant maken. Ik heb rondom een vlecht gemaakt en met een koekuitsteker voor blaadjes heb ik blaadjes gemaakt en hiermee de taart versierd (zie foto). Maak deze versieringen vast klaar en leg dit in de koelkast om te rusten.

Frangipane

  • Maak de frangipane door de plantaardige boter (VIOBLOCK) los te kloppen samen met de suiker. Voeg hier het amandelschaafsel, het zout, de vanille extract en de maizena aan toe. Mix dit vervolgens doet door en voeg de amandelmelk toe. Doe dit vervolgens in de foodprocessor en hak het geheel wat fijner.

Topping

  • Schil de peren, snijdt twee peren in blokjes en een peer in schijfjes (voor bovenop). Mix de blokjes peer met een snufje kaneel.

Taart afmaken

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Verdeel 2/3e van de frangipane over de taartbodem en mix dit samen met de perenblokjes. Verdeel de overgebleven frangipane over de peren heen.
  • Versier vervolgens de bovenkant van de taart met de versiering (vlechten en/of blaadjes) en perenschijfjes.
  • Bak de taart 40 minuten op 160 graden. De taart komt nog wat wiebelig uit de oven, maar dit hard vanzelf uit als je hem even laat staan!
Trefwoord Vegan, Perentaart, Frangipane, taartrecepten, Pate sucree