Ga terug
Lemon Meringue Cheesecake

Lemon Meringue Cheesecake

Deze heerlijke cheesecake is gemaakt met een bodem en rand van digestive koekjes, een laag cheesecake met lemon curd, een laagje lemon curd gelei en afgebrande Italiaanse Meringue als topping
Bereidingstijd 30 minuten
Opstijven in koelkast 4 uur
Totale tijd 4 uur 30 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 12

Equipment

  • Springvorm 20-24* cm
  • Suikerthermometer
  • Bakpapier
  • * hoe breder de springvorm, hoe lager de taart wordt

Ingrediƫnten
  

Koek bodem

  • 300 gram digestive koekjes
  • 100 gram gesmolten boter

Cheesecake Laag

  • 3/4 van het recept voor lemon curd Zie link naar recept hieronder, ongeveer 250-300 gram
  • 1 eetlepel citroensap
  • 200 gram roomkaas
  • 150 ml halfvolle yoghurt
  • 350 ml slagroom
  • 50 gram suiker
  • 100 ml heet water
  • 5 blaadjes gelatine

Gelei

  • 1/4 van het recept voor lemon curd (ongeveer 75-100 gram)
  • 50 gram suiker
  • 60 ml water
  • 2 blaadjes gelatine

Italiaanse Meringue

  • 2 eiwitten = +/- 60 gram
  • 36 ml water
  • 120 gram suiker

Instructies
 

  • Zorg dat je het recept van de lemon curd al klaar hebt staan voordat je begint met de cheesecake. Je kunt deze het beste een dag van te voren maken, zodat je hem afgekoeld kan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om een potje kant en klare lemon curd te gebruiken. Als je hem zelf maakt, zorg dat je hem even zeeft voordat je hem gebruikt.
  • Begin met het vermalen van de koekjes. Mix dit samen met de gesmolten boter. Bekleed de bodem en de rand van de springvorm met bakpapier en stort hier de koekbodem op en druk dit tegen de randen. Druk dit stevig aan en zet in de koelkast.
  • Ga nu verder met de cheesecake laag. Zet alvast een kommetje koud water klaar met hierin de gelatine.
  • Klop de slagroom stijf met 50 gram suiker. Mix vervolgens in een andere kom de roomkaas met de halfvolle yoghurt los. Roer het goed door totdat je geen klontjes meer ziet. Schep dit nu voorzichtig bij de opgeklopte slagroom en roer dit door.
  • Voeg hier nu 3/4 van de lemon curd aan toe en mix dit goed door elkaar en voeg een eetlepel citroensap toe. Laat de gelatine (5 blaadjes) oplossen in heet water en voeg dit toe aan de cheesecake.
  • Mix dit goed door, stort dit op de koekbodem en laat dit minimaal een uur opstijven in de koelkast.
  • Laat vervolgens de 2 overige blaadjes gelatine weken in het water. Breng 60 ml water en 50 gram suiker aan de kook. Voeg hier de overgebleven lemon curd aan toe en roer dit goed door. Het kan wat gaan klonteren, maar blijf goed roeren.
  • Los de twee laatste blaadjes gelatine hier in op. Laat dit even op temperatuur komen, als je het met je vinger kunt aanraken zonder dat het heet is, kun je het over de bovenste laag cheesecake verdelen.
  • Zorg dat alles bedekt is en zet het vervolgens voor minimaal 4-6 uur, maar het liefste een hele nacht, in de koelkast.
  • Breng in een pannetje de 120 gram suiker en 36 ml water aan de kook. Zet ondertussen de keukenmachine met de eiwitten aan en klop deze stijf. Als het suikerwater een temperatuur van 121 graden heeft bereikt, voeg je dit toe aan de eiwitten en klop op de hoogste stand totdat het mengsel is afgekoeld (ongeveer 10 minuten).
  • Verdeel deze meringue over de taart heen en brand dit af met een brandertje.
Trefwoord Cheesecake, Lemon Meringue