Ga terug
Aardbeien Zandtaart

Aardbeien zandtaart

Deze aardbeien zandtaart is een echte verwennerij op een warme zomerse dag. De koekbodem is gevuld met Zwitserse room en heerlijke aardbeien!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Keuken Nederlands
Porties 1 taart

Equipment

  • Bakvorm voor bijvoorbeeld quiche
  • Bakpapier
  • Blindbakbonen

Ingrediƫnten
  

Voor de bodem:

  • 170 gram bloem
  • 35 gram amandelmeel
  • 70 gram poedersuiker
  • Snuf zout
  • 100 gram roomboter koud en in blokjes
  • 1 ei losgeklopt

Voor de vulling:

  • 65 gram suiker
  • 1 vanillestokje Schraap de vanillemerg er uit
  • 3 eidooiers
  • 35 gram bloem
  • 350 ml melk
  • 250 gram slagroom
  • 350 gram aardbeien

Instructies
 

Bodem

  • Meng de bloem met het amandelmeel, de poedersuiker en het zout. Voeg de boter toe en wrijf deze met je vingertoppen door de droge ingrediĆ«nten, tot je een kruimelig deeg hebt.
  • Voeg vervolgens de helft van het ei toe en kneed tot een deegbal. Als het deeg te droog is kun je iets meer ei toevoegen, is het te nat? Voeg dan juist wat bloem toe.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en leg het min. 1 uur in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort door. Bestuif je werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ong. 5 mm.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Rol het deeg uit tot een cirkel en zorg ervoor dat deze groot genoeg is om de hele vorm te bedekken. Bekleed de vorm met het deeg en snijd het overtollige deeg langs de randen af. Prik gaatjes in de bodem en leg hier een vel bakpapier op. Stort hier de blindbakbonen in en bak de boven voor 20 minuten in de oven. Verwijder dan de blindbakbonen en bak de bodem nog eens 10 minuten.
  • Laat de bodem afkoelen voordat je deze vult.

Zwitserse room

  • Meng de eidooiers samen met de suiker en de bloem door elkaar en mix dit met een garde net zolang totdat de bloem volledig is opgenomen. Verwarm een pan met hierin de melk het vanillestokje en de vanillemerg, zodra de melk kookt, voeg je de melk beetje bij beetje toe aan het eimengsel terwijl je goed blijft roeren. Dit is heel belangrijk, anders heb je kans op roerei.
  • Als je alle melk hebt toegevoegd, kun je het weer terug in de pan gieten. Breng dit weer aan de kook en blijf goed doorroeren totdat de room de dikte van vla heeft. Giet dit in een grote schaal en dek dit af met afdekfolie. Laat volledig afkoelen.
  • Klop de slagroom stijf samen met de suiker. Laat dit even staan.
  • Klop de afgekoelde banketbakkersroom op, zorg dat alle klontjes er uit zijn. Spatel vervolgens voorzichtig de slagroom hier doorheen. Spatel niet te lang, dan wordt de room te dun.

Taart afmaken

  • Smelt 100 gram witte chocolade en bestrijk hiermee de bodem van de taart mee. Laat dit even afkoelen.
  • Verdeel de Zwitserse room over de bodem.
  • Snij de aardbeien in plakjes (haal ze eventueel door wat citroensap om verkleuring te voorkomen) en versier de taart hiermee.
Trefwoord Aardbeien, Aardbeientaart, swiepswoepswap