Ga terug
Gingerbread Cupcakes met gingerbread koekjes

Gingerbread cupcakes met koekje

Hoe schattig zijn deze cupcakes? Het zijn gingerbread cupcakes met koekje in de vorm van een gingerbread mannetje. Heerlijk!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Botercreme maken 45 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 21 stuks

Ingrediënten
  

Voor de cupcakes

  • 405 gram bloem
  • 220 gram roomboter
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 125 gram stroop
  • 120 gram melk
  • 7 gram azijn
  • 5 gram baking soda
  • 1 eetlepel gingerbread kruiden* Zie opmerkingen
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • Snufje zout

Voor de Gingerbread koekjes

  • 125 gram bloem
  • snufje zout
  • 40 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 40 gram stroop
  • 0,5 ei
  • 55 gram boter op kamertemperatuur
  • 1 theelepel gingerbread kruiden
  • Dr. Oetker Chocolade stift of Royal Icing

Voor de topping

  • 200 gram Creme Chantilly
  • 100 gram water
  • 1 theelepel vanille extract

Instructies
 

Gingerbread koekjes

  • ix de boter samen met de basterdsuiker en de stroop tot een smeuïg mengsel. Voeg vervolgens het ei toe en mix dit vervolgens goed tot alle ingrediënten zijn opgenomen.
  • Voeg daarna de bloem, de gingerbread kruiden en het zout toe. Als je een keukenmachine gebruikt, zorg dan dat je het opzetstukje veranderd door een deeghaak, want het gaat een nogal vast deeg worden. Je kunt het laatste stukje eventueel ook met je handen kneden. Zorg dat je het deeg goed kneed zodat alle ingrediënten goed worden opgenomen.
  • Leg een stuk vershoudfolie op het aanrecht en verdeel het deeg hier over. Druk het plat en leg dit vervolgens in de vriezer terwijl je verder gaat met de cupcakes. Je kunt het ook in de koelkast leggen, maar dan heb je iets langer nodig om het te koelen.

Cupcakes

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Doe de melk in een kommetje en voeg hier de azijn aan toe. Laat dit even staan.
  • Mix de boter samen met de suiker tot een samenhangend mengsel. Voeg hier vervolgens de eieren en de vanille aan toe en mix goed door.
  • Voeg aan de melk de stroop toe, roer dit vervolgens goed door. Voeg de helft toe aan het boter, suiker en eieren mengsel en mix dit door.
  • Voeg vervolgens de bloem, de baking soda, de gingerbread kruiden en het snufje zout toe en de overige helft van het stroop/melk mengsel. Mix dit vervolgens tot een mooi cakebeslag.
  • Verdeel dit over de cupcake vormpjes en bak de cupcakes voor 15-20 minuten, tot dat ze gaar zijn (Tip: test even met een satéprikker)

Koekjes afbakken

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het gekoelde deeg uit en steek hier met een kleine koekjesvorm gingerbread mannetjes uit. Verdeel deze over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze voor 8-10 minuten. Laat ze volledig afkoelen. Spuit daarna de oogjes, het mondje en de knoopjes op met de chocoladestift

Topping:

  • Maak de Creme Chantilly door de poeder samen met het water te mixen. Voeg de vanille toe en mix goed door.
  • Doe dit in een spuitzak en spuit toefjes op de cupcakes. Steek de koekjes er via de zijkant in.

Notities

* Gingerbread kruiden maak je door 2 eetlepels gember, 2 eetlepels kaneel, 1 eetlepel nootmuskaat en 1 eetlepel kruidnagel met elkaar te mengen. Doe dit in ene potje en zorg dat alles goed gemengd is. Voor de cupcakes gebruik je 1 eetlepel gingerbread kruiden. Dan gebruik je dus 1 eetlepel van het potje.