Ga terug
Spongebob Koekjes/ Suikerkoekjes

Basisrecept voor suikerkoekjes

Suikerkoekjes zijn koekjes die hun vorm behouden tijdens het bakken. Dan kun je ze daarna versieren met Royal Icing!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Koelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 2 bakplaten vol

Equipment

  • Kleurstoffen naar keuze
  • Spuitzakken
  • Plastic folie

Ingrediënten
  

Koekjesdeeg

  • 400 gram bloem
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 6 zakjes vanillesuiker = 8 gram per stuk
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 1 ei

Royal Icing

  • 2 eiwitten
  • Scheutje citroensap
  • 300 gram poedersuiker

Instructies
 

Koekjes

  • Mix de basterdsuiker samen met de vanillesuiker en de roomboter, totdat je een romig mengsel hebt. Voeg hier vervolgens het ei aan toe en mix dit weer totdat het ei volledig is opgenomen in de boter en de suiker.
  • Als laatste voeg je de bloem toe. Kneed dit tot een stevig deeg in de vorm van een bal. Leg het plastic folie op het aanrecht, leg de bal deeg hier op en vouw de folie dicht.
  • Druk de bol vervolgens plat tot ongeveer 2-3 cm dik. Laat het deeg nu minimaal 1 uur rusten in de koelkast. (Als de plak deeg dunner is, koelt deze sneller).
  • Bestrooi je werkblad nu met bloem, leg hier je plak deeg op en rol hem uit. Als hij nog iets te stevig is, kun je hem nog even kort doorkneden. Steek nu de vormpjes uit en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de koekjes 11-13 minuten. Ze zijn klaar wanneer de randjes goudbruin kleuren. Leg ze na het bakken voorzichtig op een rooster en laat ze volledig afkoelen. Let op: de koekjes zijn wat zacht en wiebelig als ze uit de oven komen. Dit klopt.

Royal Icing

  • Let op: Voor de Royal Icing gebruik je rauwe eiwitten. Deze kun je bij verschillende supermarkten in een pakje kopen, dan zijn deze gepasteuriseerd en zijn ze veilig om te eten voor kinderen.
  • Eiwit van rauwe eieren uit de supermarkt kan ook, maar dit zou ik persoonlijk niet aan kinderen geven. Het risico op salmonella is klein, maar is wel aanwezig. Je gebruikt eiwitten omdat dit uithard, waardoor de koekjes mooi opdrogen. Als je enkel water gebruikt, gebeurt dit niet.
  • Klop de eiwitten (let op dat er geen eigeel bij komt), samen met het scheutje citroensap met een garde in een grote kom totdat deze licht gaat schuimen, dit gebeurt al vrij snel. Voeg vervolgens steeds wat poedersuiker toe en roer dit goed door, totdat de suiker volledig is opgenomen. Herhaal dit tot je alle poedersuiker hebt gebruikt.
  • Voeg eventueel wat extra poedersuiker toe om de icing steviger te maken of wat water om hem te verdunnen. Ik bak altijd een ‘test koekje’, waarbij ik test of de icing stevig genoeg is of niet. Als hij mooi in een rechte lijn blijft liggen, kun je hier de lijnen mee spuiten. Indien hij uitloopt, is hij niet stevig genoeg voor de lijnen, maar kun je de koekjes eventueel wel opvullen hiermee.
Trefwoord Basisrecept, Suikerkoekjes