Ga terug
Aardbeienslof met banketbakkersroom en slagroom

Aardbeienslof met banketbakkersroom

Een traditionele slof met amandelspijs, banketbakkersroom en verse aardbeitjes
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur
Gang Tussendoortje
Porties 1 slof

Equipment

  • Sloffenring
  • Spuitzak

Ingrediƫnten
  

Sloffenbodem

  • 90 gram boter op kamertemperatuur
  • Kwart losgeklopt ei
  • Snufje zout
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 140 gram bloem
  • 2 gram bakpoeder

Vulling

  • 125 gram amandelspijs
  • Half losgeklopt ei
  • Garnering
  • 50 ml slagroom
  • 100 gram aardbeien

Banketbakkersroom:

  • 350 ml. melk
  • 65 gram suiker
  • 35 gram bloem
  • 2 zakjes vanille suiker of een vanillestokje
  • 3 eidooiers

Instructies
 

Banketbakkersroom:

  • Begin met het maken van de banketbakkersroom, doe dit bij voorkeur een avond van te voren, zodat hij kan opstijven in de koelkast. Meng de eidooiers samen met de suiker en de vanillesuiker door elkaar. Als je een vanillestokje hebt, schraap je de inhoud er uit en leg je het stokje erbij. Deze verwijder je als hij klaar is.
  • Voeg vervolgens de bloem door en mix dit met een garde net zolang totdat de bloem volledig is opgenomen. Verwarm een pan met hierin de melk, zodra de melk kookt, voeg je de melk beetje bij beetje toe aan het eimengsel terwijl je goed blijft roeren. Dit is heel belangrijk, anders heb je kans op roerei.
  • Als je alle melk hebt toegevoegd, kun je het weer terug in de pan gieten. Breng dit weer aan de kook en blijf goed doorroeren totdat de room de dikte van vla heeft. Giet dit in een grote schaal en dek dit af met afdekfolie. Laat dit vervolgens volledig afkoelen, de banketbakkersroom stijft nog op terwijl deze in de koelkast staat.
  • Als de banketbakkersroom is afgekoeld, kun je deze nog even loskloppen zodat het een egaal mengsel wordt. De banketbakkersroom vanuit dit recept is misschien iets te veel, overgebleven banketbakkersroom kun je 5 dagen in de koelkast bewaren (wel afgedekt).

Sloffenbodem

  • Mix een kwart van een losgeklopt ei met de suiker, boter en zout. Zorg dat het een glad mengsel wordt. Vervolgens kun je de bloem en de bakpoeder toevoegen. Kneed dit vervolgens tot een stevig deeg. Als het een stevig deeg is, verpak het deeg dan in een stuk vershoudfolie. Ik heb hem vast in de vorm van de sloffen ring gemaakt, zodat hij straks alleen nog maar uitgerold hoeft te worden. Bewaar dit minimaal een uur in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit. Steek vervolgens met de sloffenring de vorm uit. Ik heb een vorm van 27x9cm gebruikt.

Vulling

  • Mix de amandelspijs met een half losgeklopt ei. Dit kun je vervolgens verdelen over het deeg. Het mooiste is om hiervoor een spuitzak te gebruiken, maar het verdelen met de hand is ook mogelijk!
  • Bak dit vervolgens 25-28 minuten op 180 graden totdat hij goudbruin is.
  • Haal de bodem uit de oven en verwijder de sloffenring. Laat de bodem volledig afkoelen.

Garnering

  • Klop de slagroom stijf, mix hier de mascarpone door. De mascarpone zorgt ervoor dat het slagroommengsel wat stijver blijft. Snij vervolgens de aardbeien doormidden.
  • Vul een spuitzak met de banketbakkersroom en verdeel de room over de sloffenbodem. Zorg ervoor dat je niet helemaal tot aan de rand spuit, maar houdt ongeveer een halve centimeter over. Verdeel dan de aardbeien over de banketbakkersroom. Vul vervolgens een spuitzak met het slagroommengsel en spuit 3 toeven slagroom op de aardbeien
Trefwoord Taarten