Ga terug
Brioche Brood

Brioche brood en Paasbroodjes

Een brioche is heerlijk voor tijdens het ontbijt! Dit heerlijke, van origine Frans brood, heeft iets weg van een cake
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Rijsen 1 uur
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Frankrijk
Porties 1 brood

Ingrediënten
  

  • 530 gram tarwebloem
  • 8 gram zout
  • 200 ml melk
  • 20 gram instant gist
  • 2 eieren + 1 voor bestrijken
  • 55 gram basterdsuiker
  • 75 gram roomboter op kamertemperatuur

Instructies
 

  • Verwarm de melk tot ongeveer kamertemperatuur. Los hier de gist in op en laat dit even staan totdat de gist gaat ‘bewegen’.
  • Mix in een grote kom de bloem samen met het zout, de eieren en de suiker. Voeg hier het melk/gist mengsel aan toe en kneed dit goed door totdat je een stevig deeg hebt. Dit duurt ongeveer 8-10 minuten.
  • Voeg vervolgens de roomboter toe aan het deeg en kneed dit opnieuw goed door. Het duurt echt even voordat de boter wordt opgenomen, dus blijf goed doorkneden. Het zal eerst een plakkerig zooitje worden en je ziet vanzelf dat het een samenhangend geheel wordt. Blijf goed doorkneden (of laat dit de keukenmachine doen), je moet een vliesje kunnen trekken van het deeg zonder dat deze snel scheurt.
  • Doe het deeg nu in een grote kom, dek dit af met een schone theedoek en laat dit ongeveer een uur op een warme plek rijzen. Het verdubbeld in grootte.
  • Voor een vlechtbrood, zie stap 6
  • Als je een vlechtbrood wil maken, verdeel het deeg dan in 3 delen, rol deze in de lengte uit en leg deze op je werkblad. Vlecht het deeg nu en druk de uiteinden goed samen. Leg je vlecht in een bakblik met bakpapier en laat dit nog een half uur rijzen.
  • Voor paasbroodjes, zie stap 8
  • Verdeel het deeg in 8 delen en leg een met bakpapier beklede bakplaat klaar. Maak van elk deel 5 bolletjes, 3 grotere en 2 kleinere. Twee grote bolletjes zijn de hoofd en het lijfje van de paashaas, leg deze onder elkaar en duw ze wat samen. Een van de kleine bolletjes wordt de voeten. Rol dit uit tot een lange sliert en duw dit aan de onderkant tegen het grote bolletje aan. Het andere kleine bolletje wordt de oren. Rol ook deze uit en vorm dit als oren. Duw dit tegen de bovenkant van het bovenste grote bolletje aan. Het laatste grote bolletje verdeel je in tweeën. Dit worden de armen. Duw deze op het onderlijfje. Met rozijnen of schuddebuikjes kun je ogen maken. Omdat het deeg nog wat plakkerig is, blijft het goed op elkaar zitten. Laat dit nog een half uur rijzen op de bakplaat.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Mix het laatste ei samen met een klein scheutje melk en wat suiker. Bestrijk hiermee het grote brood of de kleinere broodjes. Bak het grote brood voor ongeveer 20-25 minuten, de kleine broodjes zijn in 10 minuten klaar.
Trefwoord Broodjes, Ontbijt, Brioche