Ga terug
Puddingbroodjes

Puddingbroodjes

Deze puddingbroodjes brengen je weer terug naar vroeger! Heerlijke witte puntjes gevuld met banketbakkersroom.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Rijzen en Koelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Lunch
Porties 6 stuks

Equipment

  • Spuitzak + spuitmondje

Ingrediënten
  

Puddingbroodjes

  • 250 gr bloem
  • 5 gram zout
  • 5 gram witte basterdsuiker
  • 5 gram instant gist
  • 25 gram boter
  • 0.5 ei
  • 115 ml water

Banketbakkersroom

  • 65 gram suiker
  • 1 vanillestokje Schraap de vanillemerg er uit
  • 3 eidooiers
  • 35 gram bloem
  • 350 ml melk

Instructies
 

  • Mix alle ingrediënten in een kom en mix dit tot een soepel deeg. Als je met je handen kneed moet je wel tot 20 minuten mixen, een staande mixer zou dit eventueel in 10-15 minuten kunnen. Mix net zo lang totdat je een dun vliesje kunt trekken van het deeg, zonder dat deze breekt. Verdeel het deeg vervolgens in 6 bolletjes.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier en vorm van de bolletjes een rechthoekig broodje (zoals de puntjes van de bakker). Leg deze naast elkaar op de bakplaat (2x3) en dek dit af met een theedoek. Laat dit een uur rijzen op een warme plek +/- 30-40 graden (je kunt ook een bak warm water onder de bakplaat zetten, als je geen warme plek in huis hebt).
  • Verwarm de oven voor op 220 graden, zet vervolgens een bakje water (in een oven bestendigd bakje) onderin de oven. Zet hier de bakplaat op en bak de broodjes in 9-10 minuten gaar. Met het water in de oven creëer je stoom, waardoor de broodjes lekker luchtig worden. Heeft jouw oven een stoomfunctie? Gebruik die dan!
  • Meng de eidooiers samen met de suiker en de bloem door elkaar en mix dit met een garde net zolang totdat de bloem volledig is opgenomen. Verwarm een pan met hierin de melk het vanillestokje en de vanillemerg, zodra de melk kookt, voeg je de melk beetje bij beetje toe aan het eimengsel terwijl je goed blijft roeren. Dit is heel belangrijk, anders heb je kans op roerei.
  • Als je alle melk hebt toegevoegd, kun je het weer terug in de pan gieten. Breng dit weer aan de kook en blijf goed doorroeren totdat de room de dikte van vla heeft. Giet dit in een grote schaal en dek dit af met afdekfolie.
  • Laat dit vervolgens volledig afkoelen, de banketbakkersroom stijft nog op terwijl deze in de koelkast staat. Het vanillestokje verwijder je zodra je het wilt gebruiken. Als de banketbakkersroom is afgekoeld, kun je deze nog even loskloppen zodat het een egaal mengsel wordt.
Trefwoord Puddingbroodjes, Banketbakkersroom