Melkvrije cupcakes met botercrème
Heerlijke cupcakes & botercreme voor als je melkvrij wil bakken!
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 15 minuten min
Totale tijd 45 minuten min
Cupcakes
- 70 gr kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- Snufje zout
- 1,5 ei
- 100 gram bloem
- 5 gram bakpoeder
- 70 ml zonnebloemolie
- 40 ml. amandelmelk
Botercrème
- 500 gr plantaardige boter
- 1 blikje gecondenseerde kokosmelk
- 1 snufje zout
- 1 theelepel vanille extract
- 250 gram aardbeien
Cupcakes
Allereerst moeten we de cupcakes maken, zodat deze ook goed afgekoeld zijn wanneer je ze opspuit.
Mix de eieren samen met het zout en de suiker/vanillesuiker voor 5 minuten op de hoogste stand. Op deze manier klop je lucht in de eieren. Het mengsel zal langzaamaan verkleuren en lichtgeel/wit worden.
Voeg vervolgens de amandelmelk en zonnebloemolie toe en als laatste de bloem, het zout en de bakpoeder. Mix dit goed door elkaar totdat je een mooi egaal mengsel hebt. Het mengsel is wat dunner ten opzichte dat wat je misschien gewend bent, maar dit klopt!
Verdeel de cupcake vormpjes in het bakblik (kan ook zonder, maar met heb je meestal het mooiste resultaat). Vul alle vormpjes voor ongeveer 2/3e met beslag.
Verwarm de oven voor op 170 graden en bak de cupcakes in 20-25 minuten gaar. Laat ze vervolgens volledig afkoelen.
Botercrème
Zorg dat de plantaardige boter goed op kamertemperatuur is.
Mix dit ongeveer 5 minuten op medium stand in een standmixer tot de boter licht van kleur wordt
Voeg de helft van de gecondenseerde kokosmelk en de vanille extract toe, mix dit door elkaar
Voeg vervolgens de rest van de kokosmelk toe en mix tot je een mooie botercrème hebt
Pureer de aardbeien, haal dit door een zeefje heen om de pitjes er uit te halen en mix dit door je botercreme heen voor een aardbeiensmaak.
Geen melkvrije versie maken? Gebruik dan koemelk in plaats van amandelmelk en roomboter + gewone gecondenseerde melk voor de botercrème.
Chocolade cupcakes maken? Vervang 10 gram bloem door 10 gram cacao.
Trefwoord Cupcake, Melkvrij