Ga terug
Zelf tijgerbrood maken

Tijgerbrood

Tijgerbrood ziet er niet alleen mooi uit, het is ook nog eens heerlijk. En goed nieuws! Zelf tijgerbrood bakken is helemaal niet moeilijk!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Rijzen 2 uur
Totale tijd 3 uur 5 minuten
Gang Ontbijt, Lunch
Keuken Nederlands
Porties 1 brood

Equipment

  • Broodbakblik 25 cm
  • Bakpapier
  • Standmixer

Ingrediënten
  

Brooddeeg:

  • 500 gram bloem Ik gebruik T65
  • 275 gram lauwwarm water
  • 8 gram zout
  • 10 gram gist
  • 65 gram roomboter

Tijgerpapje:

  • 75 gram rijstmeel
  • 65 gram lauwwarm water
  • 3 gram suiker
  • 3 gram droge gist
  • 2 gram zout
  • 10 gram zonnebloemolie

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten voor het brooddeeg, behalve de roomboter in een kom en kneed dit 5 minuten totdat je een stevig deeg hebt.
  • Voeg vervolgens de zachte roomboter toe en kneed 10 minuten op stand 2 totdat je een mooi elastisch deeg hebt dat niet plakt. Check of het deeg goed genoeg is gekneed door een stukje deeg te pakken en dit uit te trekken. Scheurt dit niet? Dan is het goed gekneed.
  • Vorm een bal van het deeg en laat het brooddeeg 30 minuten rijzen in een kom die is afgedekt met een theedoek, op een warme plaats.
  • Maak ondertussen het tijgerpapje door alle ingrediënten te mixen. Laat dit afgedekt staan terwijl je de rest van het brood maakt.
  • Stort het brooddeeg op het aanrecht, duw de lucht er uit, maak er weer een bal van en laat het weer 20 minuten rijzen.
  • Roer het tijgerpapje even door.
  • Vorm nu het brood. Rol het brooddeeg uit tijd een rechthoekige lap (die niet groter is dan je broodblik). Vouw nu de linker lange kant tot net over het midden & doe hetzelfde met de rechter lange kant. Knijp de naad aan de onderkant dicht.
  • Doe een vel bakpapier in je bakvorm en leg hier je deeg in met de naad naar beneden. Laat dit 20 minuten rijzen.
  • Smeer nu het tijgerpapje over de bovenkant van het brood heen. Laat het brood afgedekt met de theedoek rijzen tot het verdubbeld is. Dit duurt ongeveer een uur.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden (boven en onder warmte) en bak het brood in 35-40 minuten gaar. Brood is gaar wanneer het een kerntemperatuur van 96 graden heeft. Heb je een thermometer? Dan zou ik het zeker even checken!
Trefwoord Kaneelbrood, Tijgerbrood, Wit Brood