Ga terug
Pasteis de Nata

Pastéis de nata

Pastéis de Nata: het traditionele Portugese custard gebakje, maar dan helemaal zelf gemaakt!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Afkoelen custard 18 minuten
Gang Tussendoortje, Dessert
Keuken Portugees
Porties 12 stuks

Equipment

  • 1 Muffin / cupcake bakblik

Ingrediënten
  

  • 1 ei
  • 2 eidooiers
  • 120 gram kristalsuiker
  • 7 ml vanille extract
  • 30 gram maizena
  • 400 ml. melk
  • 1 kaneelstokje
  • 1 rol kant en klaar bladerdeeg

Instructies
 

Cupjes

  • Rol het kant en klare bladerdeeg aan de dunne kant strak op (wel eerst even het bakpapier dat er tussen zit verwijderen).
  • Snijd dit vervolgens in 12 stukken van ongeveer 2 cm breed.
  • Vet de muffin/cupcake vorm in of bekleed de cupjes met wat bakpapier zodat je ze er makkelijk uit kunt halen
  • Rol de stukjes opgerolde bladerdeeg uit tussen twee stukjes bakpapier en bekleed hier de muffin/cupcake vormpjes mee. Herhaal dit tot je 12 cupjes hebt. Zet dit in de koelkast en ga verder met de custard

Custard

  • Doe het ei samen met de eidooiers, de maizena en de kristalsuiker in een pan en rol dit goed door. Voeg hier vervolgens de vanille extract en de melk toe en roer ook dit door.
  • Voeg het kaneelstokje door en zet de pan op een half hoog vuur.
  • Breng de custard aan de kook, maar blijf goed roeren. De melk kan de pan snel laten aanbranden.
  • De custard is klaar als hij dik genoeg is dat hij aan je lepel blijft hangen. Een beetje vergelijkbaar met banketbakkersroom.
  • Laat de custard nu afkoelen tot kamertemperatuur. Dit gaat het snelste als je het uit de pan haalt en op een groot bord legt.

Bakken

  • Vul de cupjes nu met de custard totdat ze ongeveer voor 3/4 zijn gevuld.
  • Verwarm de oven voor op 250 graden (220 bij hetelucht). Mijn oven zelf kan niet hoger dan 220, ik heb ze iets langer gebakken.
  • Zet de pastéis de nata in de oven voor ongeveer 15 minuten. De bovenkant zal donkerbruin gaan verkleuren. Ik heb zelf na deze 15 minuten de gebakjes uit de cupcake vorm gehaald en nog even op de bakplaat zelf 5 extra minuten gebakken, de cupjes zelf werden namelijk niet mooi bruin.
Trefwoord Gebakje, Portugees, Pasteis de nata, Creme brullee