Ga terug
Banoffee taart

Banoffee taart (karamel bananentaart)

Karamel en banaan is een gouden combinatie. Banoffee is niet voor niets heel populair! Deze taart is opgebouwd met een soort koekbodem, een laag dulche de leche (karamel), banaan en slagroom!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Koelen deeg 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 40 minuten
Gang Dessert
Keuken Groot-Brittannie, Brits
Porties 12 personen

Equipment

  • Bakpapier
  • Bakvorm 22 cm of een pievorm
  • Plastic folie
  • Bakbonen

Ingrediënten
  

Bodem

  • 180 gr bloem
  • 125 gram boter op kamertemperatuur
  • 75 gr witte basterdsuiker
  • ½ ei op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl bakpoeder
  • ¼ tl zout

Vulling

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 3 bananen
  • Citroensap
  • 275 ml slagroom
  • 50 gram suiker
  • Chocoladeschaafsel

Instructies
 

  • Begin een dag van te voren met het maken van de dulche de leche: karamelpasta. Dit doe je door het blikje gecondenseerde melk 3 uur te koken. Let op: het blikje moet echt onder water blijven staan! Voeg eventueel af en toe wat water toe aan de pan. Je kunt het ook in de slowcooker bereiden, dan hoef je minder vaak op te letten. Zet hem dan 7 uur op high. Hou ook hier in de gaten of er genoeg water in de pan blijft zitten. Haal na de kooktijd de gecondenseerde melk uit het water (voorzichtig) en laat het afkoelen.

Bodem:

  • Mix de roomboter samen met de suiker, de vanille extract en het halve ei tot een romig mengsel. Voeg hier de bloem, het bakpoeder en het zout aan toe en mix tot een deegbal. Verpak dit in plastic folie en let dit voor ruim een uur in de koelkast om te koelen.
  • Bedek de springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in. Strooi bloem op je werkblad en rol het deeg uit. Bekleed hier de bodem van de springvorm mee en de zijkanten tot ongeveer 4/5 cm hoog. Zet dit vervolgens weer een half uur in de koelkast.
  • Leg een vel bakpapier op de bodem, strooi hier de bakbonen op. Verwarm de oven voor op 180 graden, bak de bodem voor 20 minuten. Haal de bakbonen en het bakpapier vervolgens van de bodem af en bak dit nog eens 15-20 minuten. Je krijgt nu een soort harde koekbodem die goudbruin is. Laat dit vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.

Vulling:

  • Maak het blikje dulche de leche open, klop dit even los met een mixer of in een keukenmachine en verdeel dit over de bodem. Snij de bananen in stukjes, haal deze door het citroensap (zo worden ze niet bruin) en verdeel deze over de dulche de leche.
  • Klop de slagroom stijf samen met de suiker en verdeel dit over de bananen stukjes. Maak af met wat chocoladeschafsel.
Trefwoord Taart, Banoffee, Pie, Banaan, Toffee