Ga terug
Gingerbread Cupcakes met gingerbread koekjes

Gingerbread Cheesecake in een glaasje

Eindig je kerstdiner feestelijk met deze gingerbread cheesecake in een glaasje. Je maakt hem van te voren klaar, dus geen gedoe met last-minute in de keuken staan!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Opstijven 3 uur
Gang Dessert
Keuken Amerikaans
Porties 4 personen

Equipment

  • 4 glaasjes
  • Spuitzak met spuitmondje 1M

Ingrediƫnten
  

Voor de bodem

  • 85 gram bastogne koekjes
  • 25 gram gesmolten roomboter

Voor de cheesecake

  • 250 ml slagroom
  • 50 gram suiker
  • 275 gram roomkaas naturel, bijvoorbeeld Philadelphia
  • 4 blaadjes gelatine
  • 2 theelepels Gingerbread kruiden*
  • 2 eetlepels stroop
  • 75 ml Heet water (kokend water of heel heet uit de kraan)

Voor de topping

  • 200 ml slagroom
  • 50 gram suiker
  • Sprinkels naar keuze
  • Gingerbread mannetjes koek **

Instructies
 

Bodem

  • Smelt de boter en verkruimel de koekjes. Mix dit met elkaar en verdeel dit over de glaasjes. Druk aan, met bijvoorbeeld de onder kant van een dun glaasje. Ik gebruik hiervoor vaak de 'stamper' van de vijzel.
  • Zet de glaasjes in de koelkast en ga verder naar de cheesecake laag.

Cheesecake

  • Zet een bakje koud water klaar en leg hierin de blaadjes gelatine. Laat deze minimaal 5 minuten weken.
  • Klop de slagroom samen met de suiker stijf.
  • Klop in een andere kom de roomkaas los, zorg dat er geen klontjes meer in zitten. Voeg dit vervolgens samen met de stijfgeklopte slagroom en roer dit goed door elkaar.
  • Voeg de gingerbread kruiden en de stroop toe en roer goed door elkaar. Proef of je het een voldoende gingerbread smaak vind hebben en voeg eventueel nog wat extra kruiden en of stroop toe.
  • Knijp de gelatine uit en los dit op in het hete water. Voeg dit toe aan het cheesecake mengsel. Roer goed door, totdat alles is opgenomen. Het zal er eerst wat gek uit zien, maar als je blijft roeren, komt het goed!
  • Doe dit in een spuitzak (zonder spuitmondje). Zet de glaasjes klaar, knip de spuitzak open en spuit het roomkaas mengsel bovenop de bodem. Je kunt dit ook gewoon met een lepel doen, maar dan is de kans groter dat het glaasje vies wordt. Heb je wat gemorst, probeer dit dan nu nog schoon te maken, als het mengsel straks is opgesteven, wordt dit lastiger.
  • Zet dit voor minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven.

Topping

  • Klop de slagroom samen met de suiker stijf. Doe dit in een spuitzak met een kartel spuitmondje (1M) en spuit dit bovenop de cheesecake laag.
  • Versier met het koekje en sprinkels naar keuze (tip: voeg de sprinkels pas op het laatste moment toe. Door de vocht in het slagroom, zijn sprinkels en slagroom geen vrienden. Het kan gaan uitlopen en dat is zonde!

Notities

* Volgens dit recept
** Volgens dit recept
Trefwoord Cheesecake, Dessert, Gingerbread, Kerst, Kerstdessert