Ga terug
Gevuld speculaas met zelfgemaakt amandelspijs

Gevuld speculaas

Bij gevuld speculaas denk je natuurlijk meteen aan Sinterklaas. Maar eigenlijk kan dit natuurlijk gewoon de hele winter (of het hele jaar rond). Dit jaar bak je het gevulde speculaas helemaal zelf, met zelfgemaakt amandelspijs!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Rusten in koelkast 1 uur
Totale tijd 2 uur
Gang Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 16 stuikjes

Equipment

  • Vierkante bakvorm 20 x 20
  • Plastic folie
  • Bakpapier

Ingrediƫnten
  

Speculaas

  • 400 gram patentbloem
  • 200 gram roomboter
  • 120 gram bruine basterdsuiker
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 45 ml melk
  • 15 gram speculaaskruiden
  • 10 gram citroensap
  • 6 gram baking soda
  • 3 gram zout

Amandelspijs

  • 200 gram amandelen
  • 200 gram kristalsuiker
  • Half ei
  • Rasp 1/4 citroen

Topping

  • Amandelen
  • Half ei

Instructies
 

Amandelspijs

  • Het amandelspijs is het lekkerste als je hem een paar dagen van te voren maakt. Zo is er tijd genoeg om de smaken in te laten werken. Je kunt het ook direct verwerken of gebruik maken van kant en klaar amandelspijs.
  • Om het amandelspijs te maken doe je de blanke amandelen samen met de suiker in de foodprocessor en hak je de noten fijn. Voeg vervolgens de citroenrasp en het ei toe en mix dit goed door elkaar totdat de nootjes heel fijn zijn, het veranderd langzaam in een spijs. Verpak dit in plastic folie en laat het rusten in de koelkast tot gebruik.

Speculaas

  • Mix de roomboter samen met de bruine en witte basterdsuiker romig. Voeg hier vervolgens het zout aan toe en mix goed door.
  • Doe de citroensap in een bakje en voeg hier de baking soda aan toe. Je activeert nu de baking soda en het gaat wat bubbelen. Voeg dit toe aan het boter/suiker mengsel en voeg ook de bloem, melk en speculaaskruiden door en meng dit goed door tot een stevig deeg. Verpak dit in plastic en leg dit een uurtje in de koelkast om te koelen.
  • Bedek de bakvorm met bakpapier. Verdeel het deeg in twee delen, het eerste deel doe je op de bodem van de bakvorm. Hier verdeel je het amandelspijs overheen en vervolgens leg je hier nog een laag speculaas deeg overheen.
  • Verdeel de amandelen op het deeg. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak het gevulde speculaas voor 40 minuten. Laat het vervolgens helemaal afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Trefwoord Speculaas, Gevuld Speculaas