Ga terug
Kerststol met amandelspijs

Kerststol met zelfgemaakt amandelspijs

Wat kan er echt niet ontbreken op de ontbijttafel tijdens kerst? Een kerststol natuurlijk! Dit kerstbrood is gemaakt met zelfgemaakt amandelspijs en gevuld met rozijnen.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Rijzen 2 uur 50 minuten
Totale tijd 3 uur 55 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Nederlands
Porties 1 brood

Equipment

  • Keukenmachine of mixer met deeghaken
  • Foodprocessor

Ingrediƫnten
  

Kerstbrood

  • 350 gram patentbloem
  • 9 gram instant gist
  • 45 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • Halve theelepel koekkruiden
  • 6 gram zout
  • 150 gram volle melk op kamertemperatuur
  • 70 gram boter op kamertemperatuur

Vulling

  • 125 gram blanke rozijnen
  • 125 gram blauwe rozijnen

Amandelspijs

  • 175 gram blanke amandelen
  • 175 gram suiker
  • 1 ei
  • Rasp van halve citroen

Topping

  • Poedersuiker
  • 25 gram gesmolten boter

Instructies
 

  • Om het brood te bakken, moet je wat tijd uitrekken. Het kost wat tijd om het brood te laten rijzen, maar dan heb je ook wat!

Eerste rijs

  • Begin met de rozijnen te wellen in een grote bak met lauwwarm water. Laat dit minimaal 15 minuten staan en ga ondertussen aan de slag met het deeg.
  • Doe de bloem, de gist, de suiker, het ei, de koekkruiden, het zout en de melk in een grote kom en mix dit tot een stevig deeg. Zorg dat je het deeg ongeveer 8-10 minuten kneedt. Mocht je keukenmachine niet sterk genoeg zijn voor stevig deeg, dan kun je het met de hand kneden. Als het deeg goed gekneed is, voeg je de boter toe aan het deeg. Snijdt de boter eerst in klontjes, zodat je het niet als een grote homp toevoegt. Nu wordt het deeg wat plakkerig, maar het is belangrijk dat je goed door blijft kneden zodat de boter wordt opgenomen door het deeg.
  • Kneed net zo lang totdat je een vliesje kunt trekken vanuit het deeg zonder dat het scheurt, dit kan wel even duren. Laat dit ongeveer een half uur afgedekt staan op een warme plek. Ik verwarm vaak de oven voor op 40 graden en zet hem dan uit terwijl de kom in de oven staat.

Tweede rijs met vulling

  • Dep de rozijnen goed droog en meng deze door het deeg heen. Kneed dit goed door zodat ook middenin het deeg rozijnen zitten. Wil je ook noten toevoegen aan het brood? Voeg deze dan nu toe! Doe de deegbol in een kom, dek dit af met een theedoek en laat dit ongeveer 75 minuten rijzen op een warme plek.

Amandelspijs

  • Maak tijdens het rijzen het amandelspijs. Doe de blanke amandelen samen met de suiker in de foodprocessor en hak de noten fijn. Voeg vervolgens de citroenrasp en het ei toe en mix dit goed door elkaar totdat de nootjes heel fijn zijn, het veranderd langzaam in een spijs.

Derde rijs

  • Als het deeg gerezen is, leg je deze op een met bakpapier beklede bakplaat of in een cake/broodvorm. Maak er een rechthoek van en leg hier in het midden het amandelspijs op. Vouw het deeg nu dicht en druk de zijkanten aan. Leeg hier opnieuw een theedoek overheen en laat dit nog eens 45 minuten staan.

Bakken en afmaken

  • Verwarm de oven op 160 graden en bak het brood voor 40-45 minuten, totdat de bovenkant goudbruin is. Smeer het brood als het nog warm is in met gesmolten boter, laat vervolgens helemaal afkoelen. Als hij helemaal is afgekoeld, kun je hem met poedersuiker bestrooien
Trefwoord Kerstbrood, Kerststol, Rozijnenbrood, Rozijnen