Mix de roomboter samen met de de suiker tot een romig mengsel. Voeg hier vervolgens de bloem en het zout aan toe. Kneed dit tot een stevig deeg.
Bekleed de bakvorm met bakpapier en druk het deeg in de vorm. Prik met een vorm gaatjes in het deeg.
Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de bodem voor 20 minuten totdat deze goudbruin en gaar is. Laat het afkoelen in de vorm.
Ga ondertussen aan de slag met de karamellaag. Verwarm de boter samen met de suiker in een pannetje. Als dit is gesmolten, voeg je de gecondenseerde melk toe. Blijf nu goed roeren en je zal zien dat er vanzelf karamel ontstaat.
Vergeet niet te roeren, anders loop je de kans dat het aanbrand en/of er stukjes in je karamel komen. Het duurt ongeveer 10 minuten, afhankelijk van hoe donker je de karamel wil hebben. Stort dit nu op de koekbodem en laat het afkoelen.*
Als de karamel goed is uitgehard, smelt je de chocolade au-bain-marie of in de magnetron en giet dit op de karamellaag. Verdeel dit, zodat er overal ongeveer net zoveel chocolade ligt.
Laat dit een paar minuten hard worden. Smelt nu de witte chocolade, doe dit in een spuitzak en knip hier een heel klein puntje vanaf.
Til de shortbread voorzichtig uit de bakvorm (met het bakpapier), leg dit op een snijplank en ga met de spuitzak heen en weer over de shortbread, zodat je allemaal lijntjes vlak naast elkaar krijgt. Ga hier vervolgens met een satéprikker door heen, steeds in tegengestelde richting. (zie foto onderaan de blog voor hoe het er uit ziet).
Laat het vervolgens volledig afkoelen en opstijven.
Notities
* Tip: maak de pan meteen schoon nu het nog warm is, als de karamel uithard wordt het een zooitje..