Ga terug
Sinaasappelslof

Sinaasappelslof

Deze sinaasappelslof is opgebouwd met een sloffenbodem, een sinaasappelmousse, Italiaanse Meringue en versierd met sprinkles en stukjes sinaasappel.
Voorbereidingstijd 1 uur 30 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 1 Slof

Equipment

  • Siliconen vorm
  • Sloffenring
  • Suikerthermometer
  • Keukenmachine

Ingrediënten
  

Sloffenbodem

  • 90 gram boter op kamertemperatuur
  • 0,5 losgeklopt ei
  • Snufje zout
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 140 gram bloem
  • 2 gram bakpoeder
  • 75 gram amandelspijs

Sinaasappelcurd

  • 100 ml sinaasappelsap
  • 2 sinaasappels
  • 5 ml citroensap
  • 100 gram boter
  • 120 gram kristalsuiker
  • 85 gram eigeel +/- 5 eieren
  • 1 blaadje gelatine

Sinaasappelmousse

  • 100 ml. sinaasappelsap
  • 1 eetlepel van de sinaasappelcurd
  • 100 ml. slagroom
  • Eetlepel suiker
  • 50 ml. yoghurt
  • 2 blaadjes gelatine

Italiaanse Meringue

  • 2 eiwitten
  • 35 ml. water
  • 110 gram kristalsuiker

Instructies
 

  • Begin met het maken van de sinaasappelcurd, deze moet even opstijven in de koelkast en je hebt hier een beetje van nodig in de sinaasappelmousse.
  • Leg de 3 blaadjes gelatine vast in een bakje koud water.
  • Rasp 2 sinaasappels (maak ze wel eerst even goed schoon). En doe dit in een pannetje samen met de sinaasappelsap, de citroensap, de boter en het suiker. Brengt dit aan de kook.
  • Splits de eieren (eiwit kan je gebruiken voor de Italiaanse Meringue) en doe dit in een beslagkom.
  • Voeg hier voorzichtig het botermengsel aan toe en blijf goed roeren totdat alles is toegevoegd.
  • Voeg het dan weer toe aan de pan en breng weer aan de kook. Blijf dit goed doorroeren tot het ongeveer de dikte heeft van vla. Omdat we het gaan gebruiken in een taart, voegen we één blaadje gelatine toe (de andere twee zijn voor de mousse), zodat het er niet uit loopt.
  • Laat het nu opstijven in de koelkast.
  • Ga nu aan de slag met de sinaasappelmousse. Klop de slagroom met de suiker op totdat deze lobbig is (dus niet helemaal stijf). Voeg hier de yoghurt en een eetlepel van de sinaasappel curd aan toe.
  • Kook de sinaasappelsap in een pannetje en voeg hier twee blaadjes gelatine aan toe.
  • Laat dit iets afkoelen en voeg dit dan toe aan het slagroom/yoghurt mengsel.
  • Giet dit in de silliconen vormpjes en laat dit opstijven in de koelkast.
  • Vervolgens maak je de sloffenbodem. Mix een kwart van het losgeklopte ei met de suiker, boter en zout. Zorg dat het een glad mengsel wordt. Vervolgens kun je de bloem en de bakpoeder toevoegen.
  • Kneed dit vervolgens tot een stevig deeg. Als het een stevig deeg is, verpak het deeg dan in een stuk vershoudfolie.
  • Bewaar dit minimaal een uur in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit. Steek vervolgens met de sloffenring de vorm uit en leg op de bakplaat.
  • Mix de amandelspijs met een half losgeklopt ei. Dit kun je vervolgens verdelen over het deeg. Het mooiste is om hiervoor een spuitzak te gebruiken, maar het verdelen met de hand is ook mogelijk!
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de slof voor 20-25 minuten totdat deze goudbruin en gaar is.
  • Voor de Italiaanse Meringue, breng je in een pannetje de 100 gram suiker en 35 ml water aan de kook. Doe de eiwitten in een goed ontvette kom van de keukenmachine en zet deze aan.
  • Als het suikerwater een temperatuur van 121 graden heeft bereikt, voeg je dit toe aan de eiwitten en klop op de hoogste stand totdat het mengsel is afgekoeld (ongeveer 10 minuten).
  • Als de sloffen bodem is afgekoeld, kun je hem gaan opbouwen. Verdeel de sinaasappelcurd over de bodem heen, leg hier de stukjes sinaasappel mousse op en spuit de Italiaanse Meringue op met een spuitzak (hier is spuitmondje 1M gebruikt).
  • Versier eventueel met overgebleven stukjes sinaasappel en sprinkels.
Trefwoord Taart, Sloffentaart, Sinaasappel