Brood / broodjes

Chocolade Scones

Scones zijn een heerlijk van oorsprong Schots zoet broodje. Traditioneel worden deze geserveerd bij een High Tea of Engelse Afternoon Tea. Je kent vast de traditionele scone wel of degene die gevuld zijn met rozijnen. Maar wist je ook dat je heerlijke chocolade scones kunt maken? Ik wilde eigenlijk gewone scones maken, maar tijdens het bakken dacht ik: ‘ Hé, chocolade scones lijken me ook heel erg lekker. Laat ik eens kijken hoe dat uit pakt’. En dat pakte heel goed uit!

Deze scones staan binnen een half uurtje bij je op tafel, ideaal als een last-minute idee voor het zondag ochtend ontbijt, of gewoon tijdens de high tea! Normaal serveer je een traditionele scone met clotted cream, lemon curd of jam, maar deze scones kun je ook gewoon zo opeten! Ze zijn gevuld met stukjes chocolade en hebben een verborgen vulling van chocoladepasta/Nutella.

Wat heb je nodig voor chocolade scones?

Voor 9 scones

210 gram zelfrijzend bakmeel
40 gram boter
30 gram suiker
Snufje zout
105 ml melk (+ 10 ml voor het bestrijken)
40 gram chocolate chips of hagelsteentjes
9x theelepel chocolade pasta /nutella

Aan de slag!

Meng de (zachte boter) met het zelfrijzende bakmeel. Zorg er hierbij voor dat het meel wat kruimelig wordt. Voeg vervolgens de suiker en het zout toe. Meng dit geheel met elkaar. Voeg vervolgens de melk toe en kneed het deeg. Dit kan met een keukenmachine met een deeghaak, of gewoon met je handen. Voeg als laatste de stukjes chocolade toe en verdeel deze over het deeg. Kneed het nog even door zodat je overal stukjes chocolade hebt zitten.

Maak vervolgens een bol van het deeg en rol dit uit tot ongeveer 2 centimeter dik. Verdeel dit deeg vervolgens in stukjes van ongeveer 3 centimeter breed. Je kunt hiervoor een uitsteker van 3 centimeter gebruiken. Zorg dat je nog wat deeg overhoud. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak nu je vinger een beetje nat en druk een kuil in alle scones. Vul dit met de theelepels chocoladepasta of Nutella. Hoe meer hoe lekkerder, maar zorg dat het niet te veel wordt, anders loopt het er tijdens het bakken misschien uit.

Rol nu het restje deeg uit, dit mag wat dunner zijn dan de 2 cm van de scones zelf. Steek hier weer rondjes uit, iets smaller dan de 3 cm die je eerst hebt uitgestoken. Leg dit vervolgens op de scone met chocoladepasta en druk dit voorzichtig aan. Doe dit voor alle scones. Draai als laatste de scones om, zodat het gedeelte waar je net het losse stukje op hebt gelegd onderaan ligt. Als je dit niet doet, zal het losse stukje apart gaan rijzen, waardoor hij los komt van de scones zelf. Als dit stuk onderaan ligt, kan het nergens anders heen en krijg je een mooie ronde scone.

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht). Bestrijk voor het bakken de scones nog met wat melk, zodat ze een mooie bruine kleur krijgen tijdens het bakken. Bak de chocolade scones voor 14-16 minuten, totdat ze goudbruin en gaar zijn.

Chocolade scone - bakken met Lisanne
Chocolade Scones - BakkenMetLisanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s