Brood / broodjes

Rozijnenscones

Deze scones zijn zo lekker! Scones zijn een heerlijk van oorsprong Schots zoet broodje. En zeker niet moeilijk om zelf te maken. Binnen een klein uurtje staan ze bij je op tafel! Scones zijn zeker een must bij een high-tea of een Engelse afternoon tea. Meestal worden scones geserveerd met clotted cream, lemon curd of jam.

Vandaag heb ik gekozen voor een zoete variatie van de scones met rozijnen en suikerparels. De rozijnen zijn geweld in zelfgemaakte karamelsiroop, om een extra lekkere smaak te geven aan de scones. Ga jij aan de slag met dit recept?

Scones, rozijnenscones, recept voor rozijnenscones,

Wat heb je nodig?

320 gram zelfrijzend bakmeel
60 gram boter
45 gram suiker
Snufje zout
120 ml melk (+ 10 ml voor het bestrijken)
75 gram rozijnen
Handje suikerparels (optioneel)
75 ml water
225 gram suiker
Theelepel kaneel

Aan de slag!

Maak de karamelsiroop door de suiker samen met de kaneel en 75ml water in een steelpannetje te doen. Breng dit aan de kook en wacht totdat er een geurige karamel ontstaat. Roer niet in de pan terwijl hij op het vuur staat. Laat het afkoelen totdat hij lauwwarm is en voeg de rozijnen toe. Laat ze hier 10 minuten in wellen.

Meng de (zachte boter) met het zelfrijzende bakmeel. Zorg er hierbij voor dat het meel wat kruimelig wordt. Voeg vervolgens de suiker en het zout toe. Meng dit geheel met elkaar. Voeg vervolgens de 120 ml melk en 40 gram van de karamelsiroop toe en kneed het deeg. Dit kan met een keukenmachine met een deeghaak, of gewoon met je handen. Voeg als laatste de rozijnen toe, dep ze wel eerst even droog.

Maak vervolgens een bol van het deeg en rol dit uit tot ongeveer 2 centimeter dik. Verdeel dit deeg vervolgens in stukjes van ongeveer 3 centimeter breed. Je kunt hiervoor een uitsteker van 3 centimeter gebruiken, maar mocht je deze niet hebben is verdelen met je hand zeker ook mogelijk! Uit het deeg kun je ongeveer 16 kleine scones maken, een beetje afhankelijk van hoeveel deeg je gebruikt per scone. 

Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat er genoeg plek is tussen de scones, want door het bakken zullen ze wat groter worden & dan blijven ze misschien aan elkaar plakken. Druk de suikerparels bovenop de scones. Als laatste bestrijk je de scones met de melk.

Verwarm vervolgens de oven voor op 220 graden en bak de scones voor 14-16 minuten totdat ze goudbruin zijn. Serveer ze met Clotted Cream, Lemon Curd of Jam. Clotted Cream kun je kopen in de winkel, maar is ook eenvoudig zelf te maken met een 2:1 verhouding. Bijvoorbeeld: 250 gram mascarpone en 125 gram crème fraîche. Mix dit met een keukenmachine tot het glad en smeuïg is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s